Pecha Kucha Night Sofia: Когато се наливаха основите

Първата Pecha Kucha Night в София вече мина, нооо все още неотшумяла и на хоризонта се задава vol.2, планирана за 23 април. Какво се случи дотук – презентаторите бяха чудесни, слайдовете – провокативни, забавни и неочаквани, а залата през цялото време осигуряваше така ценната „обратна връзка“ – било чрез шумни аплодисменти, било чрез коментари за темите, било със смях по време на особено забавните слайдове, които определено не липсваха. Във въздуха витаеше положителна енергия, генерирана от стотици хора със сходни интереси и начин на мислене, а и като цяло – на сходна възраст.

Изненадващо, след като проследихме първите коментари по форуми и блогове, основните критики към събитието са за…декорацията на клуб Solo 🙂 В тази връзка едно уточнение – наистина, с ръка на сърце, десените на тигрови шарки не са сред любимите ни, но когато се оглеждахме за място за първата Pecha Kucha Night, от една страна искахме то да бъде в центъра на София и да е клуб, при това голям, защото клубовете са естествен център за „социализация” на хората с идеи, а ние очаквахме доста такива. От друга страна, условията на клуба трябваше да позволят той да бъде резервиран без да се налага впоследствие цената на билетите да става „Hilton like”. Solo отговори на тези изисквания, а що се отнася до интериора – хора, това все пак е диско клуб, а през диско-епохата в какви ли клубове са ходили индивиди като тези по-долу?

disco_style1

Между другото, календарът вече отброява седмиците до Pecha Kucha Night, vol.2, така че… вие сте! Отворени сме за всякакви предложения за ново място на срещата. За да бъде подходящо, въпросното място трябва:

 • да бъде достатъчно просторно, така че да събере 300-400 човека, които освен да гледат екрана, да могат след това да комуникират помежду си (с питие в ръка, разбира се);
 • да бъде нетривиално – „обичайните заподозрени“ –  хотелите, отпадат засега. Малко храна за въображението – Pecha Kucha вечери са организирани в лятно кино, музей, бивш затвор, лофт, ботаническа градина, складово хале, църква, сграда на посолство, строеж на правителствена сграда, бивша газостанция, 100-годишна общинска баня, закрит паркинг и др.;
 • да позволява монтирането на екран и мултимедия;
 • да бъде сравнително лесно достъпно – Триград е cool, но Pecha Kucha Night е преди всичко urban среща.

Предложенията можете да поствате както тук, в коментари, така и на email: g.dutchev (at) sgrada.com

За финал – няколко снимки от срещата. Вярно – непрофесионални, но пък от сърце 😉

pkn_picture-008

pkn_picture-017

pkn_picture-022

pkn_picture-026

pkn_picture-028

pkn_picture-034

pkn_picture-040

pkn_picture-047


Advertisements

6 responses to “Pecha Kucha Night Sofia: Когато се наливаха основите

 1. Hahahaha, cool! 🙂

  а за централна баня мислихте ли?

 2. Вече мислим 😉

 3. az sam za 4-i km. Tam ima goliama zala – za 4-500 4oveka

 4. pechakuchasofia

  10Х, разглеждаме и тази идея

 5. Мястото трябва да е съобразено:
  – с темата
  – с аудиторията и броя очаквани посетители (все пак трудно се получава културна дискусия, ако хората си дишат във вратовете)
  – да има възможност за нормално презентиране
  – цената може би не е чак такъв фактор, защото хората, които посещават тия събития са там за идеята, срещата и дискусията

  Леопардовите диванчета са прежалими, ако всичко друго е организирано както трябва (нормални условия за презентиране например).
  А за всички, които толкова критикуват бих казал, че все пак възможните места за подобно събитие, които да не са супер стерилни и сухарски май не са много.

  Извинете за въпроса, който няма връзка с поста ви, но няма ли възможност в този сайт да качите презентациите или виде от първата Pecha Kucha?

 6. качили сме две от презентациите в dibla.com
  Повече не успяхме да открием.. ако някой друг е снимал дайте да качим повече.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s