Дизайн Апарат взаимства елементи от миналото за да погледне в бъдещето

Вторият партньор, благодарение на когото се провежда шестата Pecha Kucha вечер в София е Дизайн Апарат – нова марка, зад която стои една от добре познатите мебелни фирми в България – NIDO.

Българският интериор от XX век – колкото и да е неочаквано и почти екставагантно, именно неговите характерни черти на служат за  отправна точка за дизайнерското изследване на новата марка „Дизайн Апарат”.

Дизайн Апарат е марка, създадена от известната Мебелна къща НИДО и Валиян – един от водещите производители на висококачесвени български мебели. Дизайнер на колекцията е Мирко Татарини – дизайнер и професор в ISIA Флоренция. Работещата връзка, създадена между България и Италия и представена от партньорите в този проект представлява съвсем нов източник на потенциал за оформянето на еталон на европейския дизайн.

Материалната култура на Социалистическия период е панорама, която е изправена пред изчезване, с риск наследството й постепенно да бъде напълно забравено поради безспорно противоречивото си политическо значение. Взимайки предвид този факт, създателите на Дизайн Апарат са решени да намерят вдъхновение в едно поле на дизайна, което все още предлага достойни за внимание елементи и някои съвременни ценности: това не е действие на ретро носталгия, още по-малко шовинистично празненство. Това по-скоро е безпристрастно дизайнерско упражнение, способно да съчетае автентичен стил и неизследван потенциал, особено що се отнася до най-належащите съвременни проблеми, като издържливост, трайност и възстановяване.

Целта е създаването на нови функции и категории, в рамките на естетика, която е пестелива, но не и проста, и същевременно значително отдалечена от хипердекоративното въображение на последните няколко години.

Линията беше представена за първи път на изложението за мебели в Милано 2009, след това дефилира и в DMY Берлин, Дизайнерската седмица в Белград 2009, Изложението за Европейски дизайн в Токио. Тази година Дизайн Апарат участва отново на най-голямата сцена за интериорен дизайн – Милано 2010 съвместно с Мапей Италия.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s