Хонконгски авангардист, български архитект със свое студио в Холандия и пътешественик с афинитет към блуса на сцената на Pecha Kucha другата седмица

Колко възможности имаш да видиш събрани на едно място една от знаковите интериорни дизайнерки у нас, млад български архитект със собствена практика в Холандия, хонконгски художник-авангардист и пътешественик-авантюрист с афинитет към блуса? Сигурни сме, че не много.

Е, другата седмица в четвъртък, в клуб Mixtape 5 до НДК, такава възможност ще се появи, само за една вечер.

През последните години селекцията от лектори (презентатори, пърформъри – както предпочиташ) на Pecha Kucha Sofia доказа простичко, но ясно, че творци с големи идеи (и проекти) не просто не липсват, а са повече, отколкото мнозина въобще предполагаха.

Доказателството – когато стартирахме с първите издания на Печакча през 2009-а мнозина ни предупреждаваха, че до една година ще се изчерпим откъм интересни презентатори (лектори, пърформъри – както предпочиташ). Това очевидно не се случи, а за да се убедиш, хвърли едно око на хората, които ще излязат на сцената следващия четвъртък. Сред тях са:

ПЕНКА СТАНЧЕВА
Арх. Пенка Станчева е добре познато име в интериорния дизайн у нас. Учи в УАСГ София, а по-късно и във Франция и Италия. За 15 години самостоятелна практика реализира редица сгради и интериори, печели награди и конкурси. В продължение на няколко годни е главен редактор на HOME STYLE към в. Капитал. Експериментира и с авторски мебели, коитопрез 2010 са представени, а впоследствие включени и в прес-селекцията на изложението IMM Cologne.

ЛЮБО ГЕОРГИЕВ
Учил архитектура в Италия и Холандия, по късно работи в няколко бюра, сред които Manzelle Studio di Architettura, ZUS и MVRDV. През 2010 г. в Ротердам, съвместно с колегата си Simon de Jong, създава собствена практика – de+ge archtiecten.

ANDRES FREDES & JULIA TAUBINGER

Андрес и Джулия, познати още като JULAND * BarcelonaVienna са творческо дуо, което работи успешно в много насоки – дизайн, архитектура, организиране на специални, с фокус върху дизайна, събития и др. Техен проект е и PureAustrianDesign – онлайн платформа, която има за цел да популяризира австрийския дизайн по света.

БОРИСЛАВ ИГНАТОВ
Спешен ангажимент попречи на арх. Игнатов да се включи в предишното ни издание, но този път той ще бъде на сцената. Борислав Игнатов има собствени практики във Варна и Ню Йорк. Завършил е Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г., а по-късно се връща там като преподавател. Работил с няколко от най-големите архитектурни фирми в света. Познат е не само на специалистите със своята широко коментирана „Къща – дърво“ във Варна.

ДРАГАН МИЛЕВ (ДАРИ)
Художник, скулптор, блус-музикант и пътешественик – любовта към приключенията е отвеждала Драган Милев – Дари до екзотични дестинации, като връх Калапатар в Хималаите, където, заедно с други български музиканти, изнася концерт (и поставя височинен рекорд) на 5400 м височина. Негова запазена марка са пластиките от кожа. Има редица изложби в България, Европа и САЩ – държава, която е прекосявал два пъти с мотоциклет.

MR CLEMENT
mr clement е артистичен псевдоним, зад който се крие космополитен художник и скулптор – роден в Хонконг, учил и работещ в Лондон, с изложби по целия свят. Негово дело е симпатичният ръчно изработен заек Lapin, който можете да видите във всевъзможни ситуации и на всевъзможни места, но най-често изложен в музеи и галерии за съвременно изкуство като част от Lapin World Tour.

ХРИСТО ЧЕРНЕВ
Интернет предприемач и запален ветроходец. Учи ветроходство от Николай Джамбазов, а предприемачество – най-вече от живота. Формалното бизнес образование в американски, британски и български университети му е от голяма помощ, но опитът, разбирай грешките, е това от което е научил най-много. Като дете обича да рисува и майстори нещата, които пленяват въображението му. Не се е променил много – днес обича да снима и реализира бизнес идеите си. Е, заменил е колелото с платноходка, но това означава само едно – отново стига бавно и е свободен да отиде там където иска. Пред аудиторията на Печакча, Чернев както го наричат приятелите, ще разкаже за последната си авантюра – Human Record – глобална интернет платформа за исторически и старинни фотографии, илюстрации и изкуство.

МАРГАРИТ РАЛЕВ
„Когато другите тинейджъри разцъкваха на компютрите си игрички, аз се забавлявах с програми за дизайн”, така обяснява афинитета си към графичния дизайн Маргарит Ралев. Учил е „Инженерен дизайн” в Техническия университет. Работил с десетки клиенти, днес той е фокусиран върху развитието на собственото си студио, а също и върху един любопитен проект, който ще представи на Печакча.

Очаквай още презентатори. Пълният списък можеш да следиш тук >>

Pecha Kucha Sofia: Истории за ПЪТЯ се организира със съдействието на Идеал Стандарт и Dibla.com

До четвъртък, 9 юни, остават броени дни – погледни тук за повече детайли и след това си отбележи датата с дебел маркер на календара, а ако си от хората, които използват Facebook, потвърди участие оттук и да, не бъди егоист, а информирай и приятелите си за събитието – те ще ти бъдат вечно благодарни. 😉

Advertisements

One response to “Хонконгски авангардист, български архитект със свое студио в Холандия и пътешественик с афинитет към блуса на сцената на Pecha Kucha другата седмица

  1. Pingback: Блог Идеал Стандарт » „Истории за пътя” на Pecha Kucha Sofia, с подкрепата на Ideal Standard

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s