Презентатори

Деветата Pecha Kucha Sofia е на 4-и ноември от 20:30 часа в Perform Business Center на пл. Позитано 2 и е част от програмата на Sofia Architecture Week.

Ако сте любопитни, кой ще участва, вижте ПРЕЗЕНТАТОРИТЕ.

==========================

На сцената на  Pecha Kucha Sofia: Истории за ПЪТЯ видяхме:

ЯСЕН МАРКОВ
Арх. Ясен Марков експериментира с архитектурата като изкуство и изкуството като архитектура. Завършва в Щутгарт, където по-късно преподава теория на архитектурата. По време на академичната си работа Марков преподава в Техническия Университет в Берлин, Архитектурната Асоциация в Лондон, организира уъркшоп след уъркшоп. Той измисля нов начин за създаване и представяне на теоретична информация използвайки прости фотошоп трикове и така създава серии от графично-повествователни работи включени в книгите „5 Codes: Architecture, Paranoia and Risk in Times of Terror“ (Birkhäuser 2006), „Faust und der Marquis“ (igmade edition 2007) и списанията ARCH+, Tank Magazine и др.

ВЛАДИСЛАВ ВАСИЛЕВ
Владислав Василев е интериорен дизайнер и двигателят зад най-големия интернет форум в тази област Dibla.com. През годините, Дибла се разраства и днес членовете му наброяват стотици професионалисти и хиляди любители на интериорния и мебелен дизайн.

АНТОАНЕТА ХРИСТОВА
Антоанета Христова е учила компютърни науки и бизнес в Германия. Попътувала, поживяла, поработила тук там. В момента се занимава с мистериозно звучащите buzz tracking и интернет архитектура и го прави за някои от най-големите корпорации в света. Старае се да разчупва границите на иновативното и да изненадва дори себе си.


ПЕНКА СТАНЧЕВА
Арх. Пенка Станчева е добре познато име в интериорния дизайн у нас. Учи в УАСГ София, а по-късно и във Франция и Италия. За 15 години самостоятелна практика реализира редица сгради и интериори, печели награди и конкурси. В продължение на няколко годни е главен редактор на HOME STYLE към в. Капитал. Експериментира и с авторски мебели, коитопрез 2010 са представени, а впоследствие включени и в прес-селекцията на изложението IMM Cologne.

ЛЮБО ГЕОРГИЕВ
Любо Георгиев е типичен пример за новия български архитект, който вижда любимата професия като катализатор и инструмент, чрез който може да се въздейства на обществото, при това в положителна посока. Учил архитектура в Италия и Холандия, по късно работи в няколко бюра, сред които Manzelle Studio di Architettura, ZUS и MVRDV. През 2010 г. в Ротердам, съвместно с колегата си  Simon de Jong, създава собствена практика – de+ge archtiecten.  

ANDRES FREDES & JULIA TAUBINGER
Андрес и Джулия, познати още като JULAND* BarcelonaVienna са творческо дуо, което работи успешно в много насоки – дизайн, архитектура, организиране на специални, с фокус върху дизайна, събития и др. Техен проект е и PureAustrianDesign – онлайн платформа, която има за цел да популяризира австрийския дизайн по света. По време на Sofia Design Week те организират в Националната галерия за чуждестранно изкуство изложбата GD2D + PD3D.  


БОРИСЛАВ ИГНАТОВ
Борислав Игнатов е архитект с практики във Варна и Ню Йорк. Завършва УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като „Perkins + Will Architects“. Преподавал в Колумбийския университет. Лицензиран архитект с представителства в САЩ и България. Познат не само сред специалистите със своята широко коментирана „Къща – дърво“ във Варна.

ДРАГАН МИЛЕВ (ДАРИ)
Художник, скулптор, музикант и пътешественик – любовта към приключенията е отвеждала Драган Милев – Дари до екзотични дестинации, като връх Калапатар в Хималаите, където, заедно с други български музиканти, изнася концерт (и поставя височинен рекорд) на 5400 м височина. Негова запазена марка са пластиките от кожа. Има редица изложби в България, Европа и САЩ – държава, която е прекосявал два пъти с мотоциклет.


MR CLEMENT
mr clement е артистичен псевдоним, зад който се крие космополитен художник и скулптор – роден в Хонконг, учил и работещ в Лондон, с изложби по целия свят. Негово дело е симпатичният ръчно изработен заек Lapin, който можете да видите във всевъзможни ситуации и на всевъзможни места, но най-често изложен в музеи и галерии за съвременно изкуство като част от Lapin World Tour. Между 10 и 18 юни, в рамките на Sofia Design Week турнето ще мине и през София, а заекът може да бъде видян в Музейната галерия за модерно изкуство.     

ХРИСТО ЧЕРНЕВ
Интернет предприемач и запален ветроходец. Учи ветроходство от Николай Джамбазов, а предприемачество – най-вече от живота. Формалното бизнес образование в американски, британски и български университети му е от голяма помощ, но опитът, разбирай грешките, е това от което е научил най-много. Като дете обича да рисува и майстори нещата, които пленяват въображението му. Не се е променил много – днес обича да снима и реализира бизнес идеите си. Е, заменил е колелото с платноходка, но това означава само едно – отново стига бавно и е свободен да отиде там където иска. Пред аудиторията на Печакча, Чернев както го наричат приятелите, ще разкаже за последната си авантюра – Human Record – глобална интернет платформа за исторически и старинни фотографии, илюстрации и изкуство.

МАРГАРИТ РАЛЕВ
„Когато другите тинейджъри разцъкваха на компютрите си игрички, аз се забавлявах с програми за дизайн”, така обяснява афинитета си към графичния дизайн Маргарит Ралев. Учил е „Инженерен дизайн” в ТУ. Работил с десетки клиенти, днес той е фокусиран върху развитието на собственото си студио, а също и върху един любопитен проект, който ще представи на Печакча.

…очаквайте скоро и останалите…

==========================


На сцената на  Pecha Kucha Sofia: ПРЕСЕЧНА ТОЧКА видяхме:

КОСТА АТАНАСОВ
Когато не прави околосветски обиколки, художникът Коста Атанасов се занимава с 3D анимация и компютърна графика. Той е човекът, който миналата година стана първият българин, обиколил света с мотор – неговия Kawasaki 800 Drifter. Пътешествие от 15 месеца и два дни, над 25 000 км, три континента на две колела и един човек, тръгнал към неизвестното, за да търси себе си.

ИВАН АРНАУДОВ
Иван Арнаудов e завършил архитектура, но от години се занимава с интериорен и продуктов дизайн. Това, докато не решава да отпътува към Далечния изток и по-специално Мумбай (Индия), където в момента преподава дизайн в един от най-големите специализирани колежи – Raffles College of Higher Education.

БОРИС МИСИРКОВ & ГЕОРГИ БОГДАНОВ (АГИТПРОП)

Борис Мисирков и Георги Богданов са фотографи, кинематографисти, автори на визуални кампании, пълнометражни документални филми, видеа и късометражни филми, идеолози и основатели на продуцентска компания АГИТПРОП и съучредители на Българско фотографско сдружение. Работите на творческия тандем са представяни в самостоятелни и колективни изложби на фотография и съвременно изкуство в Европа и САЩ. Техни фотографии са притежание на музейни колекции в цял свят, сред които: Музей за изящни изкуства в Хюстън (САЩ), Музей “Елизе” в Лозана (Швейцария), Музей на фотографското изкуство в Одензе (Дания) и др.

ДИЯ НИКОЛОВА
Интериорен дизайнер или художник? Със самостоятелна изложба, вдъхновена от скандалната постановка „Монолози на вагината”, участие в доста коментирано ТВ риалити шоу или с проект за стилен ресторант – Дия Николова е винаги на гребена на вълната. Завършила Националната художествена академия със специалност „Пространствен дизайн“, на 16 години прави първата си самостоятелна изложба. Дия има редица обществени изяви, свързани с изкуството и дизайна.

НИКОЛАЙ ТАБАКОВ
Николай Табаков създава авторски, ръчно изработени лампи, свири в група „Блус трафик” и участва в организацията на рок-фестивал в Рила. Ако това не ви е достатъчно, можем да продължим с това, че той организира и уъркшопове, по време на които учи любители, как сами да си направят лампи или както казва в сайта си „Ще дойдете с ръце в джобовете, а ще си тръгнете с лампа!”.

РАДА ДИЧЕВА
Рада Дичева е завършила специалност „Керамика” в Художествената академия, специализирала е в ателиетата Cite дes Arts в Париж, а името й стои зад емблематичното студио „Точка & Точка”, което определя като „студио за арт-дизайн и игри с пространството”. Рада има редица самостоятелни изложби у нас. Участвала е също в изложби в Германия, Австрия и Русия.

ИВАН АЛЕКСАНДРОВ
Иван Александров е архитект. Бил е главен дизайнер на леката промишленост в България и като такъв е отговарял за проектирането и оформлението на всички панаирни палати на България в Европа. Създава редица магазини и големи промишлени сгради. През 80-те години работи в Париж, съвместно с известния архитект Маноло Нунес. Притежава френски архитектурен лиценз. Има проекти и реализации в България, Германия, Грузия, Гърция, Италия, Франция и Турция.

АЛЕКСАНДЪР СЛАВКОВ
Александър Славков притежава майсторска степен от Занаятчийската камара, като неговата страст, професия и хоби са фракталите. Именно тези сложни геометрични форми той използва при изработката на водопади, фонтани и др. аксесоари за интериора и екстериора. Определя дейността си като „фрактална пластика”, а интересите му са свързани също с изучаването на религиите, фън шуй и дори „Дзен или изкуството да се възпитават внуци”.

ГЕОРГИ ЧЕРВЕНДИНЕВ
Георги Червендинев е дизайнер и доктор по промишлен дизайн. Образованието му включва „Вътрешна архитектура” от Техникума по дървообработване и вътрешна архитектура и „Двигатели с вътрешно горене” от Техническия университет. С този фундамент, Георги успешно твори като индустриален дизайнер, а в портфолиото му влизат и два патента, единият от които за триколесен мотоциклет.

ДИМИТЪР БОЖАНОВ
За Димитър Божанов позитивното мислене е като „слънцето и въздуха за всяко живо същество”. Книгата „Кафе за събуждане” на най-продаваният български автор в областта на личностното развитие достигна многохиляден тираж още в първите няколко месеца след излизането й на пазара. Освен писател, той е също така предприемач, музикант, философ, лектор и режисьор – автор на филма “Еволюция на съзнанието”. Димитър отганизира семинарите „Тайната на щастието“ и „Позитивна бизнес терапия“.

CITYSCAPE
Cityscape са млади архитекти, които обаче са успели да натрупат впечатляващи проекти в портфолиото си. Живеят на високи обороти и когато не чертаят проекти за търговски центрове и жилищни сгради, пишат за архитектура (и не само) в блога си.

Интересно, нали? Очаквайте скоро видео с презентациите…

==========================

Презентатори в шестата Pecha Kucha Sofia бяха:

Димитър Паскалев – архитект и музикант. За едни познат като ръководител на студио Архитектоника, за други – като двигателя зад българската алтернативна гордост „Блуба Лу”. Мнозина са срещали името му и в инициативата „София 2020”.

Генчо Гоев – твърди, че по професия е човек, а продуктов и интериорен дизайн се опитва да прави през свободното си време. Множеството му награди от различни дизайнерски конкурси опровергават това твърдение.

Арх. Петър Захаринов & Делян Спасов (a.k.a. PRAKTIK) – продуктов дизайн. Колекцията мебели на Петър Захаринов, вдъхновени от самозаключващия се механичен пъзел са вече добре познати не само у нас.

Даниел Манолов – скулптор, чиито творби можете да намерите не само в български и чужди галерии, но и на изхода на метростанция „Младост” в София например.

Деница Михайлова – интериорен и графичен дизайнер с изразена слабост към проектирането на спа центрове.

Вероника Лазарова & Ива Цаловска – архитекти, Блоб студио. Определят се съответно като архитект-воин и архитект-трудовак, чухме ги да говорят разпалено за „нехуманна архитектура” и „Улпия Сердика”.

Вероника Цекова – визуален артист с афинитет към експериментални намеси в градската среда.

Деница Тонева & Филип Лазаревски – студенти по инженерен дизайн в Техническия университет в София. Благодарение на тях, въпросният университет вече си има първото студио за графичен дизайн и моделиране.

Силияна Панова & Цветелина Панова – архитекти. Градските експерименти и провокации са в кръвта им.

Вилия Евстатиева е студент по архитектура. От нея ще научите, че АСАБ ≠ САБ, а конкурсите и изложбите, които организират са само част от дейността на студентското движение.

–––––––––––––

Идеи, проекти и вдъхновение по време на петата Pecha Kucha Sofia споделиха:

Силвио Де Понте – архитект и дизайнер

Силвио Де Понте се дипломира със специалност „Архитектура” във факултета по архитектура във Флоренция. Според концепцията за „Цялостния дизайн”  той проектира обществени сгради, театри, хотели, търговски центрове и интериори, а също продуктов дизайн за известни италиански и чуждестранни фирми. От 1984-та до 1985-та година е в САЩ като гостуващ професор към Колумбийския университет в Ню Йорк и Университета Бъркли в Сан Франциско. Преподава в много престижни международни университети и училища. По темата за осветлението през 2000 г. пише книгата „Архитектура на осветлението”. Понастоящем е ангажиран с проекти в различни страни: Италия, Обединени Арабски Емирства, Русия, Индия.

Свилен Гамолов – индустриален дизайнер

Свилен Гамолов завършва Националната художествена академия в София със специалност „Промишлен дизайн”, след което специализира „Интериорен дизайн” в „Ringerike folkehøgskole“ в гр. Хьонефос (Норвегия). Занимава се професионално с промишлен, мебелен и интериорен дизайн. За неговите разработки има публикации в редица международни печатни и електронни издания като DPI Magazine (Тайван), Kismet Magazine (САЩ),  NOX Magazine (Испания), Look Latreal – Marie Claire Maison Magazine, Business Punk Magazine (Германия), а също в българските Интериорен Салон”, „Наш Дом”, „MD” и много други. Участвал е със свои проекти в изложението 100% Design London, първото биенале на българския дизайн през 2008 г. и съвместно, с българската група за дизайн „Черга” на изложението „Светът на мебелите” в София.

Вероника Вапирова – моден дизайнер

Вероника Вапирова е сред популярните български модни дизайнери и един от двигателите зад марката Totally Erected. Завършила е специалност „Мода” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при доц. Мария Блажева. Освен в София, ревюта на Totally Erected са представяни успешно в Лондон, Виена и Дюселдорф. Колекциите на марката се продават от години в популярни бутици в Берлин, Мюнхен, Ню Йорк, Маями и др.

Тихомир Казаков – архитект 

Тихомир Казаков завършва УАСГ през 2001 г. Председател е на „Дружество 12” и съучредител на „Учебен модул 2009” към обединение „Сдружени софийски архитекти” в САБ. Сред хобитата и интересите му са ски, тенис, волейбол, а също от съвременно изобразително изкуство, графичен дизайн и реклама, социология, философия и др.

Доц. д-р арх. Регина Райчева – дизайнер и преподавател

Регина Райчева завършва висше образование в архитектурния факултет на ВИАС (сега УАСГ) и работи като проектант в института за мебели и обзавеждане в София от 1981 г., където разработва редица мебели и мебелни фамилии, както за серийно производство, така и предназначени за редица уникални интериори. От 1990 г. преподава в Лесотехническия университет първоначално като асистент, а след това като доцент, по дисциплините „Вътрешна архитектура”, „История на интериора и мебелите”, „Компютърно проектиране на мебели” и др.

Вероника Алексиева и Костадин Спасов – ландшафтни архитекти

Вероника Алексиева и Костадин Спасов са ландшафтни архитекти, които чрез Грийн Инвейжън осигуряват по-приветлива, спокойна и зелена среда за живот.

Диана Лазарова – интериорен дизайнер и художник

Диана Лазарова завършва „Инженерен дизайн” в Лесотехническия университет, а също и магистратура „Производство на мебели”. Работила е като проектант-дизайнер за няколко мебелни фирми. В момента е интериорен дизайнер на свободна практика.

Владислав Томов-графичен дизайнер и режисьор

Владислав Томов е завършил НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, специалност „Анимационна режисура” в класа на Доньо Донев. Работил е във филмови студия както у нас, така и в Белгия и Унгария. В момента се занимава с реклама и графичен дизайн. Режисьор е на анимационен сериал за БНТ.

Маги Назер – ученичка в Националната гимназия за древни езици и култури

Маги Назер е ученичка в десети клас в НГДЕК. Тя се занимава активно с доброволчество и благотворителност. Преди около година и половина, съвместно със свои съученици, стартира ученическа организация за социална промяна, която оттогава е организирала десетки посещения в домове за деца лишени от родителски грижи и домове за стари хора, а също – благотворителни базари за набиране на средства и улични акции с цел, включване на местната общност. Организацията е изцяло задвижвана и ръководена от ученици.

Веселин Веселинов – студент по архитектура

Веселин Веселинов е 5-и курс студент по архитектура в УАСГ. Участвал е в Биенале на българския дизайн 2008 г., конкурса Архидея 2008, workshop по време на Sofia Design Week 2009 и др. Той ще презентира антиутопия на тема „София 2020”.

Мария Станкова – ландшафтен архитект и Мартин Микуш – архитект и урбанист

Мария Станкова и Мартин Микуш са тандем, който се занимава с идеята, как можем да намалим екологичната ни стъпка и да заживеем по-здравословно. В тази връзка, те лансират концепцията и се надяват да намерят съмишленици за реализацията на селища от екологични чифлици, които са изцяло в хармония с околната среда – къщи, построени от рециклирани и естествени материали, зеленчукови и овощни градини, поддържани с методите на био-динамичното земеделие, цялостно затваряне на ресурсния цикъл и активно използване на възобновяеми енергийни източници.

Ирена Николова – архитект

Ирена Николова е практикуващ в Москва български архитект. Завършила е „Архитектура” в УАСГ и Московския архитектурен институт. От 2005 до 2009 г. работи в „Проект Меганом”, които се считат за едно от най-добрите архитектурни бюра в Москва. В момента се занимава с проектиране на пристанищни комплекси във „Vert & Blank Constructions”. Интересува се от архитектурната интерпретация на различни физични принципи закони и приложението им при разработване на концепцията в проектирането.

Валентин Водев – индустриален дизайнер

Валентин Водев е завършил Художественото училище по приложни изкуства в София, Виенския университет за приложни изкуства и Royal College of Art в Лондон. Той ръководи две дизайнерски бюра – в Лондон и Виена. През 2009 г., в съревнование с над 12 000 други проекта от цял свят, Валентин Водев печели т.нар. „Оскар за дизайн”, наградата Red Dot Award, с прототипа си Biquattro – електрически велосипед, който съвсем просто може да бъде превърнат в триколесно превозно средство с багажник от 150 литра – отлична екологична алтернатива за придвижване в града.

==================================================

Презентатори в четвъртата Pecha Kucha Sofia бяха:

Ина Дамянова – дизайнер и скулптор: „Съвременното изкуство в съвременния интериор“

Цветомир Крумов и Александър Асенов – архитекти, студио „Сашецо”: „В къщата на кривите огледала“

Велина Мавродиева – творчески директор на студио за стратегически дизайн  „Ентусиазъм”: „Стълбите: вглеждането навътре – отвратително, но необходимо занимание“

Траяна Григорова – дизайнер. Ваятел на всевъзможни причудливи форми чрез т.нар. „текстилна архитектура“: „Животът на една палатка“

Весела Ножарова – изкуствовед. Един от кураторите на българската архитектурна експозиция на биеналето във Венеция през 2008 г.: „Места за наказание“

Студио FUNKT – млади архитекти с големи идеи: „Свобода и ограничения“

Константин Ачков – мебелен и интериорен дизайнер. Един от участниците в българската експозиция на изложението 100% Design London през 2009 г.: „100% Erotic London“

Веселина Сариева – инициаторът на „Нощта на музеите и галериите Пловдив” и съсобственик на Галерия Сариев

Магдалена Малеева – идейният двигател зад Gorichka.bg…и много други инициативи: „Светът е променен“

Николай Митов & Десислава Ковачева – студенти по архитектура: „Освободи детето – Ти“

==================================================

Презентатори в третото издание на Pecha Kucha Night Sofia бяха:

……….

Темата на вечерта:

My way

–––––––––––––––––––––––-

Презентатори във второто издание на Pecha Kucha Night Sofia бяха:

Тема на вечерта: ТЕОРИЯ НА ПРОВОКАЦИЯТА

–––––––––––––––––––––––-

Това са презентаторите и темите в първата Pecha Kucha Night в София.

Арх. Петър Торньов (+ Архитектура): „Как`во ако?“

Mартин Ангелов (Provocad): „ don’t KNOW HOW“

Арх. Юлиян Пиперов (Студио Пиперов): „Изкуството на ежедневието“

Съни Сънински – режисьор и създател на експозициите „България на длан”: „Парадоксът – енергия за творчество“

Арх. Анета Василева (WhAT Association): „Архитектура и неархитектура“

Владислав Василев (Студио Vizuar): „Жертвоприношението на коня“

Арх. Теодор Тодоров (Zoom Studio): „Моят начин“

Арх. Пламен Братков (Студио Aedes): „Пространствата между сградите“

Арх. Ивайло Петков (Студио Deset): „100% ЗУТ“

Ния Пушкарова – фотограф и учредител на сдружение IME: „Установявам местоположението на… (Positioning Oneself)“

Арх. Георги Кътов и Арх. Вяра Желязкова (I/O Архитекти): „Стратегии за преодоляване на странности в българските строителни норми“

Милена Атанасова (Fimera Design): „Динамика на вдъхновението“

–––-